Alpin skidåkning

För den som föredrar att åka alpint så finns Gesundaberget. Med vårt läge intill Siljan och Sollerön får vi snö tidigt, den kommer i riklig mängd och den ligger kvar länge.

Är du intresserad av att boka träningsläger kan du kontakta oss för frågor och bokning.

Gesundaberget ligger intill Gesunda by i Solleröns socken. Eftersom det ligger nära Siljan som ger fri sikt, erbjuder berget storslagen utsikt, vilken belönats med tre stjärnor i Michelins ”Green Guide”, i alla riktningar. Dess höjd är 514 meter över havet och 353 meter över Siljans medelvattennivå. Gesundaberget är sedan länge ett omtyckt turistmål och alpin anläggning sommar som vinter. Berget kan med fördel bestigas till fots från bilparkeringen som ligger på 303 meters höjd. Många tränar gärna i Gesundas backar. Det går även att ta sig upp med stolliften. Gesundabergets högsta fallhöjd är ca 270 meter och den längsta nedfarten är ca 1800m lång.

Det första caféet på bergstoppen byggdes i början av 1920-talet och består nu i form av en toppstuga. 1958 byggdes den första linbanan från bilparkeringen till toppen, av typ stollift, och den nuvarande toppstugan. Skidbackar och skidspår anlades av Sollerö IF. Linbanan ersattes senare av en ny i samma sträckning, med tvåsitsiga stolar. Dess längd är 800 meter och åktid 8 minuter. Andra liftar för skidåkare har också byggts. Nedanför backarna finns ett hotell/skilodge, sportshop och ett värdshus, lite längre ner ligger upplevelseparken Tomteland.

 

Liftarna och toppstugan är öppna både på vintern för skid/snowboardåkare och på sommaren för vandring och uförsåkning på cykel (mountainbike). Anläggningen/berget erbjuder alpin skidåkning och downhill-cykling av hög klass och variationen på pister och cykelspår är många. Offpist är även något som utövas av lokala åkare som hittar bra på berget. Det har även anordnats bröllop och konserter på toppen med den storslagna utsikten som bakgrund.

För alla åldrar

Skidskola

I barnskidskolan är lek och trivsel minst lika viktigt som skidåkningen. Genom lek får ditt barn en positiv upplevelse av vinter och skidåkning. Detta skapar en lust att vilja lära sig mer.

Bilder från backen!