Om Gesunda

Gesundaberget ligger intill Gesunda by i Solleröns socken. Eftersom det ligger nära Siljan som ger fri sikt, erbjuder berget storslagen utsikt, vilken belönats med tre stjärnor i Michelins "Green Guide", i alla riktningar. Dess höjd är 514 meter över havet och 353 meter över Siljans medelvattennivå. Gesundaberget är sedan länge ett omtyckt turistmål och alpin anläggning sommar som vinter. Berget kan med fördel bestigas till fots från bilparkeringen som ligger på 303 meters höjd. Många tränar gärna i Gesundas backar. Det går även att ta sig upp med stolliften. Gesundabergets högsta fallhöjd är ca 270 meter och den längsta nedfarten är ca 1800m lång.

 

Det första caféet på bergstoppen byggdes i början av 1920-talet och består nu i form av en toppstuga. 1958 byggdes den första linbanan från bilparkeringen till toppen, av typ stollift, och den nuvarande toppstugan. Skidbackar och skidspår anlades av Sollerö IF. Linbanan ersattes senare av en ny i samma sträckning, med tvåsitsiga stolar. Dess längd är 800 meter och åktid 8 minuter. Andra liftar för skidåkare har också byggts. Nedanför backarna finns ett hotell/skilodge, sportshop och ett värdshus, lite längre ner ligger upplevelseparken Tomteland.

 

Liftarna och toppstugan är öppna både på vintern för skid/snowboardåkare och på sommaren för vandring och uförsåkning på cykel (mountainbike). Anläggningen/berget erbjuder alpin skidåkning och downhill-cykling av hög klass och variationen på pister och cykelspår är många. Offpist är även något som utövas av lokala åkare som hittar bra på berget. Det har även anordnats bröllop och konserter på toppen med den storslagna utsikten som bakgrund.

Gesundaberget anordnar många

tävlingar och aktiviteter

Ny hemsida

Nytt för sommaren är också våran nya hemsida.

 

Berätta gärna vad ni tycker om den på vår facebook. Saknar ni något? Hittat någon bugg? Hör av er så vi kan förbättra oss.

Kontakta oss

 

GESUNDABERGSVÄGEN 106

792 90 Sollerön

Email: info@gesundaberget.se

Telefon: 0250 - 21400

Copyright @ All Rights Reserved